W dniu 15.11.2022 roku odbył się w naszej szkole pierwszy etap konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, którego organizatorem był Wydział Nauk Informatyczno- Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Uczniowie podczas trwającego 45 minut testu, zaznaczali prawidłowe odpowiedzi. Do drugiego, finałowego etapu zakwalifikowano osiem osób, które toczyły bój na gali finałowej w Łomży w siedzibie uczelni, 5 grudnia 2022 roku.

W pierwszym etapie udział wzięło łącznie 198 osób, do drugiego etapu zakwalifikowano 72 uczniów z różnych szkół średnich m.in. z województwa mazowieckiego, podlaskiego i warmińsko- mazurskiego. Najlepsza okazała się uczennica naszej szkoły- Gabriela Żebrowska z klasy 4Dp, uzyskując 85% prawidłowych odpowiedzi. Co warte podkreślenia, Gabrysia zdeklasowała swoich konkurentów uzyskując jednocześnie najlepszy czas rozwiązania zadań, który wyniósł 7 minut i 18 sekund!!! Opiekę nad uczniami do drugiego etapu sprawowała nauczycielka biologii p. dr Paulina Szczerbo-Sawicka. Gabrysi i pozostałym uczestnikom gratulujemy! Cieszymy się, że to właśnie z naszej szkoły został wyłoniony ekspert ds. bezpieczeństwa i certyfikacji żywności.